Inkomen

Entrepreneur calculant ses revenus

Verzekering gewaarborgd inkomen

” Ik wil mijn inkomsten waarborgen in geval van arbeidsongeschiktheid. “

Voor zelfstandigen kunnen ziekte of een ongeval een financiële ramp betekenen. Uw inkomsten zullen onvermijdelijk dalen, terwijl uw vaste kosten blijven stijgen. De verzekering gewaarborgd inkomen is dan ook een must!

Een gewaarborgd inkomensverzekering kan u evenals uw gezin beschermen tegen financiële zorgen die een plotselinge arbeidsongeschiktheid kan veroorzaken.
Met deze verzekering kunt u een uitkering ontvangen die (gedeeltelijk) uw inkomensverlies compenseert.
Dit product kan afzonderlijk of als onderdeel van een individuele levensverzekering worden afgesloten.

Pensioenopbouw

“Ik wil een kapitaal opbouwen voor mijn pensioen”

Als zelfstandige komt u met uw wettelijk pensioen niet ver! Het is dus verstandig om gedurende uw hele carrière te sparen om uzelf te verzekeren van financiële zekerheid op latere leeftijd. Het is dan ook in uw belang om zelf een aanvullend pensioen op te bouwen.

Als zelfstandige zijn er, naast het klassieke pensioensparen of langetermijnsparen, verschillende interessante opties om een aanvullend pensioen op te bouwen:
Het Vrij Aanvullend pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ)
La Pensioenovereenkomst voor Zelfstandige Ondernemers (POZ), indien u geen vennootschap heeft
De Individuele Pensioentoezegging (IPT), indien u zelfstandig bedrijfsleider bent van een vennootschap.

Opmerking : Als u arts, tandarts, apotheker, kinesitherapeut, logopedist of zelfstandig verpleegkundige bent, kunt u deze oplossingen ook combineren met een RIZIV-contract.

Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ)

Een VAPZ is een fiscaal zeer voordelige oplossing om een aanvullend pensioen op te bouwen; het stelt u in staat om minder belastingen en sociale bijdragen te betalen.

Pensioenovereenkomst voor Zelfstandige (POZ)

Met deze optie voor aanvullend pensioen geniet u van een gegarandeerd rendement, eventueel aangevuld met een winstdeelname.

Individuele Pensioentoezegging (IPT)

Als u zelfstandige bent en een onderneming runt, kunt u voor uw pensioen sparen via een IPT.
In dit geval betaalt uw onderneming de premies, die fiscaal aftrekbaar zijn als beroepskosten.

U bent zowel de verzekerde als de uiteindelijke begunstigde. U geniet van een gegarandeerd rendement, eventueel aangevuld met een winstdeelname. Zelfs als uw onderneming failliet gaat, blijven de opgebouwde reserves behouden.

Voor de onderneming: uw onderneming kan de betaalde premies volledig aftrekken als beroepskosten, op voorwaarde dat de regel van 80% wordt gerespecteerd: de som van uw wettelijk pensioen en uw aanvullend pensioen mag niet meer bedragen dan 80% van uw laatste brutovergoeding. Aarzel niet om contact met ons op te nemen of uw boekhouder te raadplegen voor de berekening van deze 80%-regel.

Backservice
Een belangrijk voordeel van de Individuele Pensioentoezegging is de mogelijkheid om een deel van uw vroegere beroepsloopbaan buiten de onderneming te financieren (tot maximaal 10 jaar terug) via een “backservice”.

RIZIV contrat

Bent u arts, tandarts, kinesitherapeut, apotheker, logopedist of zelfstandig verpleegkundige, dan kunt u een RIZIV-bijdrage ontvangen. Het RIZIV stort deze bijdrage rechtstreeks in het RIZIV-contract, dat sterk lijkt op een sociale PLCI regeling. U geniet van een gegarandeerd rendement, eventueel aangevuld met een winstdeelname.
Share This